Egészséges haj – egészséges életmód?

április 29, 2016

Sokszor hallani a TV reklámokban, hogy használd ezt vagy azt a terméket, hogy a hajad egészséges legyen. Nem mindegy azonban, hogy a hajad egészségesnek tűnik vagy pedig valóban az is. Akárcsak a bőrödnek, a hajadnak is fontos, hogy mit is eszel, milyenek a táplálkozási szokásaid. Nem biztos, hogy egy kemény diéta jót tesz a hajadnak, vagy a drága samponokra és balzsamokra is feltétlen be kell ruháznod az egészséges, fénylő, hosszú életű hajadért. Tehát ha szeretnéd, hogy hajad kívül-belül egészséges legyen, alaposan nézd meg, hogy mit, hogyan és mikor eszel! Mint minden testrészünknél az egészséges, csillogó hajnál is fontos a helyes étrend, hogy minden szükséges tápanyag biztosítva legyen a növekedéséhez. A rossz étkezési szokások és a testmozgás hiánya hamarosan meglátszik hajadon is. Ahhoz, hogy hajad szép maradjon, a legfontosabb a megfelelő mennyiségű protein bevitele. Ezek a következő termékekben találhatóak meg (a teljesség igénye nélkül): színhús, baromfihús, hal, sajt, dió, különböző magok, tojás, mandula, joghurt.

Nézzük mit is tehetsz a hajad érdekében:

1. Próbálj meg naponta legalább 3 db gyümölcsöt enni – ez tele van rostokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal!
2. A magok szintén gazdag forrásai az ásványi anyagoknak, a vitaminoknak és a proteinnek.
3. A teljes kiőrlésű élelmiszerek és a természetes olajok erősen ajánlottak, hiszen segítenek a keratin kialakulásában (az emberi hajszál is elsősorban keratinból áll,), mely a haj fő összetevője.
4. Kerüld a telített zsírsavakat, melyek elsősorban a vörös húsokban, a sült ételekben és a tejtermékekben fordulnak elő.
5. Igyál inkább sovány vagy félzsíros tejet és egyél inkább sovány sajtot, túrót, joghurtot.
6. Helyettesítsd a zsírt napraforgó vagy olívaolajjal .

Természetesen fontos a rendszeres testmozgás is, mert elősegíti a jó vérkeringést, amely biztosítja, hogy a létfontosságú oxigén és tápanyagok a hajhagymákig eljussanak.

Egyszóval táplálkozz úgy, hogy az a hajadnak is jó legyen!