Mi az igazság és mi a fikció?

április 29, 2016

Mindannyian szeretnénk a bőrünkkel azt tenni, ami a legjobb neki, így íme pár bőrápoló mítosz megcáfolása.

1. A 30-as faktorszámú naptej kétszer tovább véd mint a 15-ös?

Nem.
A 15-ös faktorszámú naptej a UVsugarak 93%-át blokkolja, míg a 30-as faktorszámú ugyanezen sugarak 97%-át képes elnyelni, tehát 4%-al többet. Vagyis mit jelentenek a számok? Azt, hogy a bőröd mennyi ideig képes ellenállni a normál égési időnek. Tehát, ha bőröd normál esetben 5 perc alatt elkezd a tűző napon égni, úgy a 15-ös faktorszámú naptejjel ez csak 1 óra 15 perc után következik be. Azonban ez az időtényező nem mindig releváns, ugyanis a különböző környezeti tényezők a naptej hamarabbi lebomlását eredményezhetik, ezért szükséges és érdemes 2-3 óránként újra bekenni magunkat. És ne feledjük a fehér pamut pólót sem! Ennek a méltán népszerűtlen nyaralási ruhadarabnak a természetes (!!!) fényvédő faktora 6 vagy 7-es lehet, míg egy harisnyájé akár 2.

2. A zsíros bőrnek nem kell hidratáló

Nem igaz.
A zsír és a víz két különböző dolog. A zsíros bőrnél túlzottan nagy mennyiségű a felszíni zsír. A zsíros bőr általában eléggé vízhiányos, így egyre kiszárad. Ilyen esetben vizes alapú hidratálóra van szükség, amely hidratálja a bőrt, így képezve egészséges sejteket és gátolja az elhalt hámsejteket, amelyeket esetenként miteszereket okoznak.

3. A szem alatti karikákat és sötét foltokat a kialvatlanság okozza?

Nem.
A fő gyógyászati indok a szem alatti sötét karikákra a vér. Ez a vér összegyűlése és kitörése a szemkörnyéki szivárgó kapillárisokból. Nagyon gyakori és azon embereknél elég látványos, akiknek a szeme alatt vékonyabb a bőr. A mélyen ülő szemek, a genetika, az extrém fogyás és a napozás súlyosbíthatja. Az enyhén megemelt fej alvás közben segít csökkenteni a szem alatti karikák megjelenését. Ha nagyon zavaró, bizonyos esetekben orvosi beavatkozással eltüntethetőek feltöltéssel.


Csók, Judit